Το γραφείο μας – Υπηρεσίες

Το γραφείο μας – Υπηρεσίες

Το γραφείο μας ιδρύθηκε το 2006 με στόχο να ικανοποιήσει τις υψηλές απαιτήσεις και να καλύψει τις ανάγκες των πελατών μας.

Με συνεχή εξέλιξη γνώσεων, εξοπλισμού και οργάνωσης εγγυούμαστε μια επιτυχημένη συνεργασία.

Διαθέτουμε ευρωπαϊκή πιστοποίηση στον εκτιμητικό χώρο από την TEGOVA (expert valuer REV) καθώς και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Είμαστε στην λίστα των πιστοποιημένων εκτιμητών του υπουργείου οικονομικών και έχουμε χρόνια συνεργασία στα ακίνητα με τις περισσότερες συστημικές τράπεζες της χώρας.

Λόγω αυτών έχουμε τεράστιο όγκο εκτιμήσεων και εμπειρίας, γεγονός που μας κατατάσσει στους πιο αξιόπιστους και επιτυχημένους στον χώρο.

Είμαστε ενεργειακοί επιθεωρητές συνεπώς μπορούμε να σας παρέχουμε εφόσον το επιθυμείται ενεργειακή επιθεώρηση των ακινήτων.

Διαθέτουμε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό για την αποτύπωση των ακινήτων σας (ταχύμετρο και gps trimble). Βάση αυτών μπορούμε να προβούμε στην αποτύπωση των ακινήτων σας, στην έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας καθώς και στην τακτοποίηση τυχόν αυθαίρετων τμήμάτων.

Συνεπώς το γραφείο μας σάς προσφέρει εάν το επιθυμείτε:

          • Εκτίμηση αξίας ακινήτου
          • Ενεργειακό Πιστοποιητικό
          • Αποτύπωση ακινήτου (Τοπογραφικό Διάγραμμα)
          • Τακτοποίηση ακινήτου
          • Βεβαίωση Νομιμότητας ακινήτου
 • Τέλος, σε συνεργασία με δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε σε νομικά θέματα.

   

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η μεγαλύτερη χαρά μας, η εξυπηρέτησή σας.

Πληροφορίες για την Αγορά ακινήτου

Συχνές ερωτήσεις

Δούλεψες μια ζωή (και συνεχίζεις να δουλεύεις) σκληρά και πλέον σου δίνεται η ευκαιρία να απολαύσεις τους κόπους μιας ζωής. Και ποιος είναι καλύτερος προορισμός για αυτό το σκοπό αν όχι το «οικόπεδο των Θεών», η Ελλάδα, με αμέτρητα νησιά, πανέμορφη εξοχή, υπέροχες παραλίες και βουνά. Η Ελλάδα προσφέρει μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για επένδυση, καθώς η οικονομική κρίση είχε ως συνέπεια την πτώση των τιμών κατά 40% στα ακίνητα. Προσφέρει επίσης ένα μεγάλο εύρος ακινήτων, ικανό να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία σας.

Όχι, καθώς πλέον το σύστημα καταγραφής έχει εισαχθεί, η αγορά ακινήτου είναι μια γρήγορη διαδικασία και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μέρες. Έχοντας καταλήξει στο ακίνητο της αρεσκείας σας και αφού βεβαιωθείτε, με τη βοήθεια δικηγόρου, ότι το ακίνητο δεν έχει οποιεσδήποτε επιβαρύνσεις, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Από τη στιγμή που καταλήξατε στο ακίνητο που σας ενδιαφέρει τα βήματα που ακολουθούν είναι τα εξής:

 1. Επιλογή δικηγόρου

Ο δικηγόρος είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε την αγορά χωρίς προβλήματα και θα σας εκπροσωπήσει όπου χρειάζεται. Είναι αυτός που θα κάνει την έρευνα σχετικά με το ακίνητο στο Υποθηκοφυλακείο.

 1. Επιλογή συμβολαιογράφου

Η επιλογή αυτή είναι απαραίτητη, καθώς οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου πρέπει να γίνεται παρουσία συμβολαιογράφου. Ο συμβολαιογράφος δεν εκπροσωπεί ούτε τον αγοραστή ούτε τον πωλητή, είναι δημόσιος υπάλληλος και με τη δική του παρουσία διαβάζονται, κατανοούνται και υπογράφονται τα συμβόλαια. Ο συμβολαιογράφος στη συνέχεια ετοιμάζει το σχέδιο συμφωνίας και είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση και την καταγραφή της συναλλαγής στα δημόσια μητρώα έτσι ώστε ο αγοραστής να λάβει μια συμβολαιογραφική πράξη για το ακίνητο.

 1. Έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)

Ο αγοραστής πρέπει να εκδώσει έναν αριθμό φορολογικού μητρώου, αν δε διαθέτει ήδη έναν, για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία αγοράς του ακινήτου.

 1. Πληρωμή του φόρου μεταβίβασης

Ο αγοραστής πρέπει να πληρώσει το φόρο μεταβίβασης στην εφορία πριν την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου. Σε αυτή τη διαδικασία είναι χρήσιμη και η βοήθεια του δικηγόρου.

 1. Υπογραφή του συμβολαίου και μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο

Υπογράφεται το συμβόλαιο και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη παρουσία του συμβολαιογράφου, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταγράψει το συμβόλαιο στο Υποθηκοφυλακείο της περιοχής του ακινήτου, το οποίο θα κρατήσει ένα αντίγραφο του συμβολαίου.

Σημείωση: Υπογράφεται μόνο ένα πρωτότυπο του συμβολαίου στα ελληνικά, το οποίο παραμένει στο αρχείο του συμβολαιογράφου. Εάν ο αγοραστής το επιθυμεί μπορεί να προσλάβει διερμηνέα ο οποίος θα μεταφράζει λέξη προς λέξη το συμβόλαιο. Στο τέλος, ο διερμηνέας ορκίζεται ότι έκανε σωστά τη μετάφραση και υπογράφει κάτω από τον αγοραστή. Στη συνέχεια ο αγοραστής έχει το δικαίωμα να παραλάβει ένα αντίγραφο του συμβολαίου και να ζητήσει τη μετάφρασή του από την Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ή από έναν δικηγόρο που γνωρίζει τη γλώσσα του, με έξοδα του αγοραστή.

Έξοδα δικηγόρου

Από 01/01/2014 η παράσταση δικηγόρου κατά τη σύνταξη και υπογραφή μεταβιβαστικού συμβολαίου ακινήτου είναι προαιρετική για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να έχετε ένα δικηγόρο που θα σας βοηθήσει και θα σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλείς. Η αμοιβή του εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνετε μαζί του, αλλά συνήθως ξεκινά από 1% για αξία έως 44.000€, μειώνεται στο 0,5% για αξία άνω των 44.000€ έως 1.407.000€ και πέφτει στο 0,4% εφόσον η αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο υπερβαίνει τα 1.407.000€. Ο νομικός έλεγχος του ακινήτου χρεώνεται επιπρόσθετα και συνήθως κυμαίνεται από 100€ έως 150€.

Έξοδα συμβολαιογράφου

Η αμοιβή του συμβολαιογράφου ξεκινά από 1% για αξία έως 120.000€, μειώνεται στο 0,7% για αξία άνω των 120.000€ έως 380.000€ και πέφτει στο 0,65% εφόσον η αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο υπερβαίνει τα 380.000€ και φτάνει μέχρι και τα 2.000.000€. Στην αμοιβή του συμβολαιογράφου επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%, ενώ θα κληθείτε να πληρώσετε ένα πρόσθετο ποσό για κάθε φύλλο του συμβολαίου (συνήθως 4-5€ ανά φύλλο).

Φόρος μεταβίβασης ακινήτου

Το ποσό αυτό καταβάλλεται στην εφορία και αντιστοιχεί στο 3% της αξίας του συμβολαίου. Όταν πρόκειται για πρώτη μεταβίβαση ακινήτου, για δευτερεύουσα κατοικία, με άδεια κατασκευής από την 01/01/2006 και μετά, ο αγοραστής επιβαρύνεται με 24% Φ.Π.Α. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ισχύει ο Φ.Μ.Α. 3%. Επιπλέον, καταβάλλεται στο δήμο ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 3% αυτού του φόρου.

Έξοδα μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο

Τα έξοδα μεταγραφής του συμβολαίου στο Υποθηκοφυλακείο όταν πρόκειται για αγοραπωλησία ανέρχονται στο 0,475% επί της αξίας του ακινήτου. Επιπλέον, καταβάλλεται κι ένα ποσό υπέρ του ταμείου Νομικών που ανέρχεται στο 0,125% της αξίας του ακινήτου.

Έξοδα μεσίτη

Η αμοιβή μεσιτείας είναι 2% επί της αξίας του ακινήτου (+24% ΦΠΑ).

Για ακίνητα κάτω των 50.000€, η αμοιβή ανέρχεται στα 1000€ συν τον νόμιμο ΦΠΑ (24%)

Ναι, η διαδικασία για τους πολίτες της Ε.Ε. είναι ίδια με αυτή των Ελλήνων πολιτών.

Περιορισμοί ισχύουν μόνο για τους μη Ευρωπαίους πολίτες που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητη περιουσία σε παραμεθόριες περιοχές όπως είναι το ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, η Θράκη και άλλοι νομοί της Β. Ελλάδας.

Η άρση αυτών των περιορισμών επιτυγχάνεται με τη χορήγηση σχετικής άδειας που παρέχεται από το Υπ. Εθνικής Άμυνας ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της αντίστοιχης περιοχής.

Απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την άρση της απαγόρευσης:

 • Στοιχεία καταχώρησης του ακινήτου στο κτηματολόγιο και δήλωση σκοπούμενης χρήσης του
 • Φωτοαντίγραφο έγκυρου διαβατηρίου
 • Πρόσφατη βεβαίωση Ποινικού Μητρώου από το αρμόδιο Υπουργείου της χώρας προέλευσης του αγοραστή
 • Πληρεξούσιο με το οποίο θα εξουσιοδοτείται κάποιος δικηγόρος να υπογράψει την αίτηση στο όνομα και για λογαριασμό του αγοραστή (εφόσον ο αγοραστής το επιθυμεί, για δική του διευκόλυνση)

Όλα τα έγγραφα θα πρέπει να είναι επικυρωμένα και μεταφρασμένα επισήμως στην ελληνική γλώσσα.

Αυτό μπορεί να συμβεί δίνοντας στην τράπεζα μια φωτοτυπία του διαβατηρίου, διεύθυνση εργασίας και κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου και πιστοποιητικό για τον τόπο διαμονής που έχει εκδοθεί από τις διοικητικές αρχές.

Εάν ανοίξετε έναν τυπικό λογαριασμό τραπέζης πέρα από τα προαναφερθέντα στοιχεία θα χρειαστεί και η παρουσία ενός από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ): Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. διακρίνεται σε «κύριο» και «συμπληρωματικό». Ο κύριος φόρος θα υπολογίζεται για όλα τα δικαιώματα σε ακίνητα (κατοικίες και λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, εκτός σχεδίου εκτάσεις γης). Ο «συμπληρωματικός» ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων της πλήρους κυριότητας, της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας επί κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων το οποίο υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, με συντελεστές που κλιμακώνονται από 0,1% έως 1%.

Δημοτικοί Φόροι και Τέλη: εξαρτώνται από την αξία και τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου. Επιβάλλονται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρισμού.

Το ακίνητο ασφαλίζεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν όλες τις πιθανές ζημιές, όπως κλοπή, φωτιά, σεισμό, καταιγίδες κλπ. Η ασφάλιση του ακινήτου δεν είναι υποχρεωτική, αλλά απαιτείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την υποθήκευση του ακινήτου.

Η κυριότητα επί των ακινήτων στην Ελλάδα εξασφαλίζεται μέσω της κρατικής υπηρεσίας που ονομάζεται Υποθηκοφυλακείο. Σε αυτό τηρούνται όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις και είναι καταχωρημένα όλα τα εμπράγματα βάρη επί των ακινήτων. Τα ακίνητα αρχειοθετούνται με βάση τα ονόματα των ιδιοκτητών τους και οι δικηγόροι έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν την ιδιοκτησία κάθε ατόμου ή εταιρείας. Εκεί γίνεται και η έρευνα των συμβολαιογραφικών πράξεων σχετικά με οποιεσδήποτε αξιώσεις ή επιβαρύνσεις του ακινήτου. Η έρευνα των πράξεων δείχνει επίσης αν το ακίνητο έχει μεταφερθεί σωστά. Αυτό γίνεται πάντα κατά τη διαδικασία σύναψης της συμφωνίας.

Compare listings

Compare